Recept för framtidens kockar

romi-cleaning-robot

I ett hav av missnöje breder vi ut oss, arbetarrörelsens kritiker som i nästan samtliga grenar pekar på det förflutna och med moloken röst påpekar att vi idag saknar både det ena och det andra: Organisation, basarbete, upprorsvilja och optimism inför en tid som komma skall. Den här bloggen nöjer sig inte med det utan vill med start idag formulera modiga visioner, tänka tankar som ingen annan formulerar åt oss och våga vara den som skriver recept för framtidens kockar, hur fåfängt det än kan verka. En värld fri från kapitalism, here we come.

Jag ser en helautomatiserad värld där allt arbete vi skyr som pesten utförs av maskiner och robotar.

Kapitalismens rationaliseringar av varuproduktionen pågår ständigt, om vi igår kunde tillverka 1000 muttrar på en minut kan vi idag producera 10 000. I takt med att det sker krymper stadigt varuproduktionens andel av det nödvändiga arbetet, precis som en gång jordbrukets.

Den nuvarande regimens svar på den utmaningen har blivit att förvandla en del av oss till högre tjänstemän utan tid men med pengar. Tendensen är att den andra delen av arbetskraften ska tjäna minoriteten med olika former av service, alltifrån baristor till hemtjänst och städning, för väldigt lite lön. Men alternativet ser annorlunda ut.

Vi är på väg mot en arbetsfri kapacitet, där vi gemensamt äger en enorm maskinpark som sköter sig självt så när som på några ingenjörer. Nyttigheter produceras och distribueras med minimalt inslag av mänskligt arbete.

Utöver det står det oss alla fritt att på eget bevåg verka för det vi gillar att göra. Behovet av tjänstearbete kommer att också fortsättningsvis vara enormt, men under framtida omständigheter, helt frivilligt.

Många av oss vill syssla med vård och omsorg, men förmodligen inte under för låg personaltäthet och obefintlig patientkontakt. Många av oss vill lära ut matematik och historia till våra barn och ungdomar, men förmodligen inte med för stora klasser och korvstoppning. Vi vill förmodligen alla i någon mening bidra till ett gott samhälle, men kanske inte åtta timmar om dagen.

Genom rationaliseringen av produktionen av nyttigheter får vi alla ta det vi behöver utan kostnad. Utan begränsning eller fara för begränsning samt utan reklamindustrins propaganda blir risken för överkonsumtion låg. Genom den starka känsla för att vara behövd kommer vi att utbilda oss till samt jobba med, sådant som vi som kollektiv behöver.

Open Source, fildelning och svärmarbetets logik har visat vägen för en kultur helt baserad på frivillighet och spontant samarbete. Nu handlar det om att sprida den logiken till resten av mänsklighetens strävanden. Vägen dit går via gemensamt ägande av produktionsmedlen samt total automatisering av produktionen.

Det här är starten för framtidsveckan där bloggar inom eller besläktade med konfliktportalen blir utmanade i att beskriva sina visioner om ett framtida klasslöst samhälle.

Jag börjar med att utmana Redundans, Exilen, Salka och Johan. Ämnen/Områden jag gärna ser beskrivna av mina kamrater är: Energi, semester, kultur, demokrati, handel, barnuppfostran, utbildning och arbetsliv.

Från Konfliktportalen.se: martin skriver Det vill socialdemokratin del 2, Jinge skriver Har du vaccinerat dig än?, Anders_S skriver Subventionerad kärnkraft men inte subventionerade bostäder, nettle skriver Lögner, repression och brist på bevis – Om gripandet av tio Fittjabor

Annonser

About this entry