Sämsta/Orimligaste politiska aktioner någonsin

Det blir en till lista, i väntan på Lukacskodens uppföljning. En lång en… Under den nylanserade kategorin Rim och reson ger jag och gästbloggaren Mia listan över:

SÄMSTA/ORIMLIGASTE POLITISKA AKTIONER NÅGONSIN

(Det går fett med troll i den här texten, vi ber om överseende för det)

  • Salem 2007

 

Antifascister skärper klasskampen genom att rena två konformitetsfabriker, eller ”skolor”, i eld, varpå kapitalets trupper (brandkåren) rycker ut to the rescue. Men också där står folkmilisen trygg i sin övertygelse och låter stenar regna över Saurons egna, som tvingas till reträtt. One down, 11 000 kommunala barnfängelser to go och arbetarklassen flyttar fram sina positioner ännu en bit, på det till synes eviga slagfältet.

  • Titanic 1912

 

En grupp unghinkar (sekelskiftets klämchecka namn för anarkister) förstör ekolodet på atlantångaren Titanic, för att skärpa klasskampen och förhindra en svensk braindrain till USA (med resonemanget om vi inte får behålla dom så ska ingen få dom). I processen går förmodligen fler resenärer tillhörande arbetarklassen under eftersom man fastnar på nedre däck och förenar sitt öde med skeppets. En representant beskriver händelsen i en intervju i Brand med orden ”Det är collateral va, nu blickar vi framåt”. I sin biografi tar Hinke Bergegren å sin rörelses vägnar åt sig äran för att med aktionen ha skapat det hårdnande klassklimat som ledde fram till det första världskriget, andra internationalens trolöshet mot huvudman och, målet som förstås aldrig föll ur sikte; 10-talets revolutionära våg.

Hinke

 

  • Björcken 2004

På nyårsafton försöker Uppsalas landshövding, moderaten Anders Björck, utropa sig själv till Guds smorde och Prince genom ett tyvärr något misslyckat kuppförsök. Då Björcken iakttar hur polisen hellre tittar på fyrverkerier än disciplinerar pöbeln som urinerar på slottet ser han sin chans. Efter att, i egenskap av landshövding och före detta minister, ha beordrat polisen till handling mot degenerering och dekadens valde den tämligen berusade Björcken att helt sonika slita omkull en konstapel i ett ädelt sista försök att utmana det svenska våldsmonopolet. Enligt polisen alltså. Och Expressen. Varför skulle de ljuga?

  • Avregleringen av kreditmarknaden 1985

Kjell-Olov Feldts aktion mot arbetarrörelsen som egentligen skulle syfta till en småskalig hämnd för att partiet tvingat honom att baxa löntagarfonderna hela vägen till riksdagen 1982. En felräkning gjorde att aktionen snarare blev början till slutet på välfärdsstaten och att varje vald regering sen dess varit tvungen att springa till storfinansen och säga ”thank you sir, may I have another?”. Feldt själv fick gå några år senare (efter andra oförlåtliga aktioner – Nej, han lärde sig aldrig) och skrev under 90-talet en gråtmild självbiografi där han sida upp och sida ner bad om förlåtelse för sina hyss. Kronan på verket för den något splittrade politiske aktionsvirtuosen blev sedermera att byta partibok. Vilket han senare bad om ursäkt för, grinandes i tv-såpan Let´s Dance.

 

 

 

  • Sverige Vakna! 2006

Nationalsocialistisk front visar var PR-skåpet ska stå. I sin ystra frikårsutstyrsel rykande färska från Punkt Shop och Överskottsbolaget slår NSF ett slag för nationalsocialismen och den ariska befrielsekampen. Antar vi. Det känns nämligen som om NSFs PR-experter inte riktigt lyckats förmedla det tydliga budskap vi vet att dessa hårdföra ynglingar vill lansera. Exakt vad det var Sverige skulle vakna upp till denna dag är oklart som fan. Kanske att det står en arisk folkmilis på en småländsk gräsmatta som bara dom får din röst kommer att spärra in grannens odrägliga veganungar? Har de tolv ss-männen vaknat ur sin dvala i sitt dragiga slott på den tjeckiska landsbygden? Är det äntligen bevisat att Gunde Svan är en reinkarnation av Reynard Heydrich? Kanske ville man bara markera närvaro som Hitler då han drog sin första repa på autobahn och glatt utropade – örn örn.

Sverige Vakna!

  • Kupp mot konstitutionen 2008

En grupp vänsterbloggare bryter sig in på riksdagen en söndag och bränner svenska grundlagarna i en kakelugn. Man gör det i tron om att handlingen ska väcka folkets insikt i att det till syvende och sist handlar om formuleringar på en lunta papper som har mening endast om folket väljer att ge det mening, och att samtliga landets banker EGENTLIGEN är redo att plundras, samt att valresultatet 2006 EGENTLIGEN kan ogiltigförklaras av en nyinrättad folktribunal, bara folk vill. In i samma kakelugn åker också högersossen Jonas Morians hela (utskrivna) bloggproduktion, med ungefär samma motivering.

  • Naziaktion mot Kulturen I Lund 2007

Avantgardet med analys inom naziströrelsen kollar i kalendern och menar samstämmigt att det nu äntligen är dags att damma av den modiga, riktiga nazismen från Hitlers glansdagar med sin civilisationskritik och rena ideal. Man väljer att en oktoberkväll slå till mot en utställning med ”degenererad sionistisk apvidrig konst” och förstöra samtliga utställningsobjekt med släggor och motorsågar. I ett pressmeddelande erkänner man att ”folket förmodligen inte är redo” men att ”kampen mot all konst som inte avbildar klippor, berg, snö eller rakryggade valkyrior is on, motherfuckers”.

  • Operation Latte Thunder 1999

Karlakarlarna i Project Mayhem aka Fight Club lyckas slå två flugor i en smäll – Destroy a piece of corporate art and trash a franchise coffee bar. Tyvärr blir man av med trokämpen Robert Paulsen som trots allt har ett namn i döden. Eventuella spår aktionen lämnade i klasskampen på mikro- och/eller makronivå står fortfarande höljt i dunkel. Men alla unga cyniska kommunistpojkar köpte sig omedelbart en brun skinnjacka när de lämnade biosalongen.

Fight Club

  • Kårhusockupationen 1968

68-vänstern slår mot toppstyrning, parlamentarism och annat sattyg genom att – ockupera sitt eget hus. Till och med Palme tyckte att det var lamt. Hur som helst blev ockupationen födelsen för Stockholms universitets studentkårs egna hovnarr, kårpartiet Borgerliga Studenter Opposition ´68. Dessutom genomfördes en trevlig nostalgi – och solidaritetsockupation tidigare i år där dåvarande kårordförande bjöd på punsch till allas ära. Sägs det. Vi vet förstås ingenting, varken om trevligheter eller punsch. Tihi, leve det!

  • Dracula 1455

Frihetskämpen och den store transsylvanske landsfadern slogs för protektionism och nationellt självbestämmande då han helt sonika tog med sig flera ton rumänsk mylla till London och köpte fastigheter på strategiska adresser för att… skapa arbetstillfällen för sina olydiga zigenare? Utvidga sitt rike på slug smuggelväg? Lämna stickspår och metkrokar till de brittiska imperialisterna som förföljde honom? Fan vet, men bra var det.

Dracula

———————————————————————————————————-

Aktuellt på Konflikt: Slutstadium skriver om Salem

Intressant? Andra bloggar om: , , ,

Annonser

About this entry