Arbetaren: Mona har sålt ut a long time ago

Arbetaren, den största av vänsterns veckotidningar och troligtvis den med högst journalistisk integritet, levererade igår en formidabel ledare, skriven av Richard Warlenius över Mona Sahlin och hennes brister och förtjänster.

Han träffar huvudet på spiken direkt, Mona har cred i diskriminerings- och miljöfrågor men står svagare i den mer klassorienterade systemkritiken som kännetecknar sossarnas vänsterfalang. Mona när inga ambitioner att utmana status quo på den ekonomiska agendan, snarare tvärtom, och kan därför inte röra sig utanför de politiska ramar som stipuleras av kapitalets gränssättande funktioner. Resultatet blir att hennes politiska gärning, om hon blir vald av extrakongressen och om (s) i sin tur kommer till makten 2010, begränsas till blankpolering av ett bräckligt bronsskal med ett ruttet innehåll.

Vad gör diskrimineringslagstiftning mot ett samhälle där papperslösa jobbar som slavar, borgerliga ekonomiska normer håller uppe arbetslösheten till förmån för höga vinster och låg inflation samt en offentlig sektor som med en allt svagare röst ropar efter resurser till att behandla sina brukare med respekt och värdighet? Det är kvinnor och nysvenskar som proletariserats i högre utsträckning än vita män under den politik som Mona själv varit med och godkänt samt administrerat, det kommer hon aldrig ifrån.

Det finns en avgörande åtgärd som Mona skulle kunna ro i hamn som statsminister och det är delad föräldraförsäkring. Ett slag i ansiktet på patriarket, the lagstiftning-way. Enda problemet med det är att det av taktiska skäl kommer att betraktas som oerhört vanskligt, typ, ”förlora valet 2014”-vanskligt. Det, som så mycket annat, återstår att se.

Kamrater, vi vet att kamp lönar sig, lägger sig i grannpartiets interna förehavanden här och noterar hur valet av Mona redan är behandlat och justerat, trots att kongressen ännu inte ägt rum.

———————————————————————————–

Arbetaren huserar den ibland väldigt underhållande ”Christian Values”, en sorts humorkåseri med inslag av Hunter S Thompsonesqa förvrängningar av verkligheten för att få fram poänger. Den här gången överträffar dom sig själva.

Konfliktkollegan Olle ondgör sig träffande över en av universitetsvärldens många problematiska existenser, the ”räcka upp handen och fråga/predika trots att det är en föreläsning och inte ett seminarium”-studenten. Hang in there, Olle!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

About this entry