Dónde Está Justice?

När Göran Persson blev intervjuad i SR:s programserie om partiledarna inför valet (dessvärre inte kvar på nätet vad jag ser), resonerade han kring vilka som blivit valets frågor och hur det oundvikligen ledde till ett utestängande av andra frågor och andra problem. Att skapa moralpanik kring bidragsfusk hos sjukskrivna och arbetslösa istället för skattefusket hos storföretagen är ett exempel på effektivt borgerligt agendasättande. Skolans problem var inte resursbrist och frånvaro av en progressiv integrationspolitik utan ”sossig flumpedagogik” som kräver ”hårdare tag” och fler maktverktyg i lärarens händer, fick vi berättat för oss i ett annat utslag av samma aktörer. Arbete, slutligen, kunde bara skapas om vi luckrade upp den ”stela svenska arbetsmarknadsmodellen” och ökar lönetrycket nedåt, då får ju alla jobb – spela roll vilket, allt måste ju vara bättre än bidrag, eller? När frågorna lagts fast och argumentationslogiken kring dessa likaså finns det lite utrymme för andra problemformuleringar och de partier som inte gynnas av frågorna måste i vilket fall svara för sig eller gå under.

Göran visade sin mest sympatiska sida och la fram exempel på vilka frågor som istället borde fram i ljuset och avkräva svar från samtliga partier; arbetsmiljön, den alltmer assymetriska maktbalansen på arbetsplatserna, offentliga sektorns resursproblem, kvinnolöner, o s v.

Arbetsplatserna ja… Jag minns inte hur länge sen det var som arbetsplatserna stod under luppen i ett stort politiskt pådrag, som t ex en valrörelse. Ändå är det där de flesta av oss tillbringar merparten av vår vakna tid och det sätter sin prägel på resten, det som vi kallar för fritid.

Striden på arbetsplatserna fortsätter dock i alla lägen, ständigt, vare sig media rapporterar om det eller ej. Det är dags att uppmärksamma en sådan strid, som på ett ytterst konkret sätt berättar om en verklighet i ett segment av arbetsmarknaden. Snabbmatsindustrin och Max är i fokus och kampen står mot ägarens nakna godtycke. Läs mer på Motkraft.

——————————————————————————————–

Olle i Stockholm och Red Metal nämner också Max-konflikten på sina bloggar. Red Metal bråkar även över frånvaron av veganburgare, jag skulle säga att det räcker om dom slutar göra vegoburgare av friterade grönsaker och slängde in lite riktigt sojakött istället, men jag solidariserar med dig om du solidariserar med mig.

Techne skriver riktigt intressant om varför vänstern inte har någon tankesmedja och pekar på de specifikt svenska politiska förhållandena som rimlig förklaring.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Annonser

About this entry