Socialism i ett land – Upp till bevis!

Det Chavez gör i dagarna, är djupt anakronistiskt. Notera att jag absolut inte menar det på det sätt som liberaler gör, alltså för att förlöjliga andra ekonomisk-politiska strävanden än marknadens i en globaliserad värld, utan tvärtom för att illustrera hur länge sen en regering fick eller tog initiativ till ett ökat statligt ägande av produktionsmedel. Tendensen har ju som bekant varit åt det motsatta hållet, näringar och resurser avregleras och privatiseras kontinuerligt.

Inte Venezuela. Inte heller Bolivia där gasen gått över i nån form av semistatligt ägande.

Nu är det upp till bevis för den typ av politik som Vänsterpartiet vill driva i Sverige, ”Socialism i ett land”-style. Går det överhuvudtaget i en globaliserad värld? Eller kommer marknaden att krossa initiativet med stämningar, sanktioner, spekulation mot valutan, framtvingade devalveringar eller kanske t o m en mindre landstigning med militär trupp för att skydda utländska intressen, för att nämna några av de medel som står makthavarna till buds. OM det går vägen utan invasion på venezuelansk mark, utan bank- eller valutakris och utan lönnmord på Chavez själv, vad händer då?

Då har partivänstern världen över fått en hel del vatten på sin kvarn. Då har högern ljugit om marknadens och kapitalflyktens oerhörda slagkraft som drämmer till närhelst en regering driver ”fel” politik. Då hade Arena och andra delar av den frihetliga etablissemangsvänstern fel när man deklarerade nationalstaten som övergiven spelplan på 90- och början på 00-talet. Då är sociala reformer och framsteg fortfarande möjliga i fattiga såväl som rika länder, världen över.

Det är en framtid som ödmjukar oss och lär oss att inte ta något för givet, spelplaner som dött eller övergivits kan åter fyllas med pjäser.

———————————————————————————————-

Läs mina Konfliktkollegor Syrran och Kulturella fåror i deras blogginlägg om borgerlig trafikpolitik i Sthlm respektive skolmat i England (och snart i Sverige?).

Draculas slott, hajjaru?

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

About this entry