Skatteverket slår upp portarna till en ny skön värld

Mycket intressant läsning i Dagens Industri där en fullgod beskrivning av Skatteverkets förslag på reformer läggs ut i text, både i punktform och i analys.

Den förra borgerliga regeringen öppnade upp för bemaningsföretag och sänkte den rest som fanns av det ursprungliga förslaget på löntagarfonder. Nu går vi vidare. Det gäller att omringa fackets makt steg för steg genom en massa små men viktiga beslut som på egen hand inte klarar av att mobilisera den passiviserade svenska arbetarklassen men som i klump skulle leda till massprotester. Vi har redan sett a-kassan och delar av LAS säljas ut.

Nu kör vi skattereform på små men viktiga punkter. Kom ihåg att utvecklingen hade kunnat gått en annan väg, vi hade kunnat intensifierat och utvecklat den offentliga sektorns verksamhet, utjämnat löneskillnaderna, minskat arbetstiden och på så sätt ”löst” behovet av en vit hushållsnära tjänstesektor. Nu blir det skattereformer som ser till symptomen (att en allt rikare medelklass vill ha hushållsnära tjänster för att dom jobbar ihjäl sig och har för mycket disponibel inkomst) istället för till roten (att vi måste jobba mindre för att ha tid med varandra, pyssla i hemmet och hänga med våra barn).

En lustig detalj i sammanhanget är att fribeloppet för studiemedel ser ut att försvinna, den tillsammans med kårobligatoriet (som också sjunger på sista versen) största symbolfrågan för borgerliga studentpolitiker och som det tjatats om år ut och år in vilket är skönt att slippa – samtidigt som det kan vara början på slutet av en process där studiemedlet urholkas till förmån för att alla som studerar ska vara tvungna att jobba vid sidan om istället. Studier skulle isåfall upphöra att betraktas som heltidssysselsättning.

————————————————————————————–

Esbati resonerar om en annan DI-artikel där det framgått att amerikanska analytiker tror på Reinfeldt som en reformator av Reaganesqa mått, spännande läsning.

Jag noterade, liksom Peter G, att Chomsky tydligen ska bli hedersdoktor på Uppsala Universitet. Klasskampen resulterar ibland i väldigt små och symboliska vinster…

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

About this entry