(M)aktinnehav leder till nya perspektiv

Jo tack, nu passar det. Moderaten Anne-Marie Pålsson debatterar i Sydsvenskan och menar att det kan vara dags för en omvärdering av en av den nyliberala ekonomiska politikens hörnstenar, nämligen det skyhöga offentliga sparandet. Nu kanske du tänker: – ”Vadå, det är väl inte nyliberalt att tvångsbeskatta medborgarna för att sen lägga på hög, alternativt betala tillbaka lån?”. True dat, inte om vi talar om nyliberala ideologers idealuppfattning om ekonomi och politik. Men jag pratar om den faktiska politik som förts med en nyliberal klangbotten någonstans djupt nere i åtgärdsförslagen, ända sedan den så kallade krisen i början på nittiotalet. Det övernitiska sparandet är resultatet av en syn på nationalekonomi inte som ett kretslopp där man måste ”spend money to make money” utan ett där sparande av faktiska resurser är sann rikedom vilket påminner lite om spansk merkantilism a la 1500-tal.

Nu tycker alltså en moderat riksdagskvinna att det är dags för ett nytt mål istället för överskottsmålet, hon har kommit på att man kan skapa mer välfärd om staten använder pengarna istället för att lägga dom på hög/betala lån (som ändå till största delen är lånade av oss själva i form av statsobligationer). You´re telling me. För ett halvår sen hade ledarsidorna skrivit ner förslaget som ”oansvarig keynesiansk överbudspolitik”, knappast idag, nu är det ju Alliansen som styr.

Jag önskar att jag lyckats hitta den DN-ledare som inte många dagar efter riksdagsvalet förklarade att budgetsaneringens era var över och att regeringen nu skulle kunna tillåtas få lite friare tyglar i sin ekonomiska politik.

Hyckleriet knows no bounds.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

About this entry