Jonas Morian går du vet vilkas ärenden

Jonas Morian skriver på sin blogg om arbetsmarknaden, vad borgarna gör med den och vad sossarna borde göra med den om regeringsinnehavet fortfarande var deras. Perspektivet är den socialliberala statsvetarens, okunnig (eller i förnekelse) om de sociala krafter som ligger bakom hur arbetsmarknaden fungerar och med ingången att ”utifrån dessa variabler bör vi göra på det här sättet”. Politik som teknik, politik enligt skolboken. En skenbar neutralitet och en sosse som borde veta bättre, trots allt.

Morian skriver: ”Själv ansåg jag – och anser fortfarande – att ur ett socialdemokratiskt perspektiv bör vara en prioriterad uppgift att minska mängden svartjobb och att ge utsatta grupper på arbetsmarknaden bättre villkor. Därför vore det bra om vita, hushållsnära tjänster kunde göras mer ekonomiskt tillgängliga för fler hushåll.

Eller, Morian, så utjämnar vi löneskillnaderna som skjutit i höjden under de senaste 25 åren, drar ner på arbetstiden i samtliga sektorer och eliminerar utsikten hos för en då inte längre pengastinn och fritidslös medel- och överklass att anställa någon öht, svart eller vitt. Att ta vissa förutsättningar som givna istället för att i grunden ifrågasätta arbetsmarknadens beteende, vad som föder tillgång och efterfrågan av en viss vara (arbetskraften) och proaktivt försöka ta makten över denna och dess förutsättningar, är klassisk socialliberalism.

Det som är tragiskt är att Morian utöver skolbokspolitiken också köper det krismedvetande som i grunden är borgarnas skapelse. Ett krismedvetande som målat upp arbetsmarknaden som rigid och alla tänkbara lösningar som ett flexibiliserande, en enda vägens politik. Riksbankens roll i upprätthållandet av arbetslösheten, eller för den delen den offentliga sektorns svältkost som orsak finns inte ens på kartan för Morian vilket är ännu ett bevis för hur långt delar av socialdemokratin har kommit från socialismen. För den som behövde fler.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

About this entry