Konsumentmakt som konsumentmakt

Konsumentmakt är i de allra flesta fall en medveten medelklassklicks fritidsnöje som aldrig någonsin kommer att få några större konsekvenser för samhällsutvecklingen, konflikten arbete-kapital eller störtandet av patriarkatets sexualiserande av kvinnokroppen eller det offentliga rummet. Men. Det är skillnad på konsumentmakt och konsumentmakt.

Som metod för att komma åt produktionens faktiska förhållanden kommer det att fortsätta vara en perifer om än medial sysselsättning eftersom det ”schyssta” alternativet alltid är dyrare och därmed kräver en ideologisk övertygelse eller ett digert bankonto med syfte att köpa ett samvete. Som metod för att styra över konsumtionen helt och hållet från en typ av vara till en annan (som tillfredställer samma eller ett besläktat behov) kan det vara aktuellt, ja till och med effektivt.

Jag pratar i första hand om veganism och vegetarianism. Att byta ut kött mot baljväxter. En stor skillnad är att en konsument kan komma undan billigare med vegokäk än med kött och till och med må bättre, enligt vissa. Återstår att komma ut med budskapet, plus möta det motstånd som finns i en kultur som är fullständigt nersolkad med en köttnorm som gör att skalfördelarna i en omfattande köttproduktion fortfarande håller priserna nere jämfört med vegosubstitut, trots att dessa ”egentligen” är billigare att producera. Men jag är hoppfull. I slutändan kommer vi alla att vara veganer, om det blir så genom att köttproduktion totalförbjuds pga det enorma resursslöseri det innebär eller att priset plötsligt motsvarar detta resursslöseri och stöter bort konsumenter av den anledningen, who´s to say. Vid det laget kommer ingen att bry sig ändå eftersom köttsubstituten kommer att vara så otroligt utvecklade att folk tror att det är kött, finns redan idag fast i liten skala på särskilda restauranger.

Alltså landar vi i att konsumentmakt för att komma åt kapitalismens rot, mervärdesskapandet, är tröstlöst men finjusteringar som minskar lidande för t ex djur går bra. With me?

Intressant? Andra bloggar om: , ,

Annonser

About this entry