Nollsummespel i pensionkassan

Om pensionsreformen på 90-talet har mycket sagts, inte minst av ETC-gänget bakom utmärkta Ekonomihandboken (ny upplaga everybody!!). Jag tänker appropå den här artikeln i Dagens Industri kort nämna ett par rimliga argument som snabbt och intensivt klär av vilket abstrakt snack som helst om tillväxt som tänkas kan.

Pensionsreformen, med en andel av pensionen som växer eller krymper med aktiemarknaden, lämnar det upp till individens gamblingförmåga i vilket materiellt skick åren på livets höst ska tillbringas. För att frigöra kapital till en hungrig och krävande marknad öppnade man alltså på 90-talet upp för fritt spelrum på en del av människors pension och som bakgrund är det bra att veta att det redan då var 99% av alla ekonomiska transaktioner som utgjorde spekulation och inte handel för reella varor. Kapitaltung var börsen alltså redan innan det begav sig.

Börshandel skapar inte mervärde i sig, det flyttar pengar dit det ”behövs”, i den bästa av världar. Att några får en bättre pension kommer alltså att ske på bekostnad av att några får en sämre, reformen har enbart fört in en ytterligare ojämlikhetsaspekt i vårt samhälle samt slängt bensin på den eld som är aktie- options- och hedgefondshandeln av idag.

Destruktivt och idiotiskt, typiskt kapitalet.

Intressant? Andra bloggar om: , och

Annonser

About this entry